Rijden met autoschade: mag dat?

Rijden met autoschade: mag dat?

Bij ernstige schades kan het zijn dat de reparatiekosten voor een auto hoger zijn dan de dagwaarde. Sommige mensen kiezen er daarom voor om schade niet te laten herstellen. Dit is niet geheel zonder risico’s. In deze blog beantwoorden wij veelgestelde vragen over het rijden met autoschade.

Is het gevaarlijk om door te rijden met schade? 

De ernst van de schade is vaak moeilijk in te schatten. Dit komt doordat niet alle schade met het blote oog waarneembaar is. Doorrijden met een beschadigde auto kan op den duur leiden tot verdere schade en hogere reparatiekosten. Voor uw veiligheid, adviseren wij om de auto altijd te laten controleren door een professional. 

Kan ik blijven rijden met schade? 

Als u twijfelt of u kunt rijden met uw beschadigde auto, dan raden wij aan om het volgende te controleren: 

1. Kijk

Schade gereden? Stap dan niet direct de auto in. Loop eerst een rondje om de auto en kijk of u iets opvalt. Merkt u op dat er onderdelen los zitten of dat er vloeistof lekt? Rijd dan niet verder, dit is absoluut niet verantwoord.

2. Voel

Heeft u het idee dat uw auto anders aanvoelt bij het rijden? Stop direct en rijd niet verder met de auto. De kans is groot dat er iets beschadigd is.

3. Luister

De gemiddelde autobezitter weet hoe zijn auto klinkt tijdens het rijden. Wanneer uw auto een ongebruikelijk geluid maakt, raden wij af om door te rijden.

Wat is economisch total loss?

Een schade-expert kan uw auto economisch total loss verklaren. Dit betekent dat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van uw auto minus de restantwaarde. Op zo’n moment kunt u ervoor kiezen om door te rijden met de schade. Houd er wel rekening mee dat schade over verloop van tijd kan verergeren.

Het RDW-kentekenregister

Een agent of schade-expert kan een melding maken in het RDW-kentekenregister. In dit geval mag u niet de weg op met de beschadigde auto. U bent verplicht om de auto naar een garage te brengen voor een keuring. Als u in de tussentijd de auto gebruikt, dan riskeert u een boete en inbeslagname van de auto.