7 tips om veilig te rijden bij regenachtig weer

7 tips om veilig te rijden bij regenachtig weer

De herfst is begonnen. In Nederland gaat dit gepaard met regenachtig weer. Regen zorgt voor gladde wegen en verhoogt het risico op ongelukken. In deze blog delen wij onze tips om veilig te rijden bij regenachtig weer. Schade voorkomen is immers beter dan genezen. 

1. Houd afstand

Als het buiten stortregent, is het aan te raden om afstand te houden van de weggebruiker voor u. Gladde wegen zorgen namelijk voor een langere remweg.

2. Pas uw snelheid aan

Door langzamer te rijden, houdt u meer grip op de weg. Hierdoor is de kans op slippen kleiner. 

3. Controleer de bandenspanning

Een goede bandenspanning leidt tot minder brandstofverbruik, een kortere remweg en minder slijtage. Controleer daarom regelmatig uw bandenspanning. In de gebruikershandleiding van uw auto vindt u welke bandenspanning geschikt is.

Helaas al schade opgelopen? Laat het snel en professioneel herstellen. Maak direct een afspraak.

4. Trek langzaam op 

Bij regenachtig weer kan het gevaarlijk zijn om snel op te trekken. Door langzaam op te trekken, houdt u controle over het voertuig en vermijdt u slippartijen.

5. Houd de controle bij het slippen

Indien uw auto slipt, blijf dan kalm en vermijd dat u haastig de rem intrapt. Trap in plaats daarvan zachtjes op de rem.

6. Vermijd aquaplaning

Bij een zware regenbui kan u worden opgeschrikt door aquaplaning. Om dit te voorkomen, kunt u het beste in het spoor van de bestuurder voor u blijven. Zorg daarnaast dat u goed de handen aan het stuur houdt en niet voluit de rem intrapt. 

Wat is aquaplaning?

Wanneer een auto met een hoge snelheid over een nat wegdek rijdt, dan hebben de banden onvoldoende tijd om het water af te voeren. Hierdoor ontstaat er waterlaag tussen de auto en het wegdek. Als gevolg verliest de auto de grip op het wegdek en verliest de bestuurder de controle over het voertuig.

7. Rem vroegtijdig

Bij natte wegen is het verstandig om eerder te remmen dan u normaliter zou doen. Zorg daarnaast dat u het rempedaal rustig en geleidelijk intrapt.